Zničí vám stabilizace fotku, když je foťák na stativu?

Poznámka pod jednou mou fotkou na Facebooku mne přivedla k myšlence udělat test, jestli má stabilizace čipu v těle Fuji XT-4 nějaký vliv na kvalitu fotky - a to jak negativní, tak pozitivní - pokud je zapnutá, ale foťák je pevně upnutý na stativu.

Sám si totiž z dřívější doby pamatuji poučku, že na stativu se má stabilizace vypínat. Což se snažím dodržovat, ale docela často na to zapomenu. No a zatím jsem si popravdě nevšiml, že bych pak měl fotky nějak “poškozené”.

Faktem je, že dříve to vycházelo z toho, že stabilizovaný byl objektiv, kdežto třeba moje Fuji X-T4 má stabilizovaný čip. Princip je podobný, někde s něčím klepu, abych eliminoval to naše klepání rukou. Buď s nějakým optickým prvkem v objektivu, nebo dneska častěji rovnou s celým čipem v těle foťáku. Pokud vás zajímají detaily, koukněte na článek Image stabilization na Wiki.

Co říká manuál?

Než jsem se pustil do testování, udělal jsem věc, kterou většinou děláme v koncích a nebo vůbec. Podíval jsem se do manuálu :-)

Fuji X-T4 nabízí tři možnosti stabilizace:

  • Stabilizace běží neustále
  • Stabilizace se zapne pouze při záběru
  • Úplně bez stabilizace

V manuálu se výslovně uvádí, že při umístění na stativu nebo nějaké jiné pevné podložce se má zvolit volba bez stabilizace.

Manual Fuji XT-4 ke stabilizaci

Jak se testovalo?

Pro testování jsem použil to, co v krajině běžně používám. Stativ Gitzo a na něm masivní kulovou hlavou RRS BH-55. Ta držela přes velkou destičku Fuji XT-4 s objektivem FUJINON XF 90 mm F2 R LM WR. To je báječně ostré sklo, o kterém jsem psal v článku Fujinon XF90mm F2 R LM WR - geniální chrastil.

Testovací sestava

Testoval jsem několik sad fotek, abych měl kratší časy 1/1000 s, 1/200 s a 1/15 s, delší časy 2 s a 8 sekund a pak dlouhý čas 30 sekund. V každé sadě jsem udělal sadu snímků bez stabilizace, pak s kontinuální stabilizací a nakonec se stabilizací jen při záběru.

A jak to dopadlo?

Nu, podívejte se sami.

test-stabilizace-1:1000s-nahled.jpg

Čas 1/1000s - plné rozlišení ke stažení

test-stabilizace-1:200s-nahled.jpg

Čas 1/200s - plné rozlišení ke stažení

test-stabilizace-1:15s-nahled.jpg

Čas 1/15s - plné rozlišení ke stažení

test-stabilizace-2s-nahled.jpg

Čas 2s - plné rozlišení ke stažení

test-stabilizace-8s-nahled.jpg

Čas 8s - plné rozlišení ke stažení

test-stabilizace-30s-nahled.jpg

Čas 30s - plné rozlišení ke stažení

V podstatě se potvrzuje má zkušenost, že pokud využívám kontinuální stabilizaci, což je moje výchozí nastavení, tak je jedno, jestli ji na stativu vypínám nebo nechám zapnutou. A to bez ohledu na použitý čas. I při expozici 30 sekund není poznat rozdíl.

Ovšem pozor!

Zajímavé bylo zjištění, že pokud se používá mód: stabilizace jen při záběru - to je vždy ta fotka úplně vpravo, tak tam už je ten rozdíl u delších časů opravdu velký a záběry jsou znehodnocené. U kratších časů se to neprojevuje.

Tohle popravdě moc nechápu, proč se to takto chová a lehce podezřívám foťák, že v tomto módu zkrátka během záběru přestane stabilizovat nebo je nějaký zmatený a sám z toho dostane třesavku.

A ještě jeden test

Tohle ale berte jen jako takovou hříčku na závěr :-)

Když už jsem byl v tom testování, tak jsem zkusil, jak moc stabilizace pomáhá, když se stativ chvěje třeba vlivem větru. Ono se to blbě simuluje, takže jsem si nacvičil takové drobné brnkání do jedné stativové nohy a zkusil udělat sérii záběrů.

test-stabilizace-umele-chveni-nahled.jpg

Jak je vidět, bez stabilizace jsou ty záběry nepoužitelné. S ní to není také žádný zázrak, ale krapet to pomohlo.

A jak to máte vy?

No a jak to máte vy? Důsledně vypínáte stabilizaci při focení na stativu nebo to neřešíte?

Publikováno

Komentáře

  • Standa Kroc

    A jak se to chová u stabilizace v objektivu?
    1
  • Petr Pazour

    Stando, aktuálně bohužel nemám žádný objektiv s optickou stabilizací, ale zkusím půjčit a udělat i tento test. Petr
    2

7616