Fujinon XF90mm F2 R LM WR - geniální chrastil

Když v poslední době dorazí krabice od Fujifoto.cz, vždy to znamená radostnou událost. S velkou nedočkavostí jsem rozbalil i tu poslední, na kterou jsem čekal, a která skrývala opravdový skvost - Fujinon XF90mm F2 R LM WR.

Prvotní šok

Z elegantní černé krabice jsem vyndal krásný objektiv a - málem dostal infarkt. Jak jsem se s ním kochal, cítil jsem, že se v něm něco pohybuje a tlumeně naráží tu na jedné a tu na druhé straně. Nechtělo se mi tomu věřit, ale i pohled skrz objektiv odhalil čočku, která se pohybovala tam a zpět. Něco takového jsem ještě nepotkal. Můj rychlý závěr byl jednoznačný, asi mám smůlu a je to chyba objektivu. Nicméně tam někde v pozadí mi stále hlodala myšlenka, co když je to tak správně. Připojil jsem objektiv k X-Pro1 a dal ON. V objektivu tiše luplo a bylo po pohybu. Vše bezvadně tiše a rychle fungovalo. Přepnul jsem do módu manuálního ostření a i to fungovalo. Vypnul jsem foťák a tlumené přesouvání bylo zpět. Zasedl jsem k prohlížeči a dal se do hledání. Nakonec jsem našel pár článků, kde to uživatelé komentují a tak si pomalu zvykám, že je to vlastnost nového vymoženosti pod názvem Quad Linear Motor.

fujinonxf90mmf2-2

Po prvotním šoku, který mě stál pár dalších šedivých vlasů, jsem se oklepal a vyrazil s 90tkou do terénu. Tam se vše v dobré obrátilo a jako v detektivkách od Columba prozradím závěr - je to famózní sklo.

Skvělé provedení

Půl kilogramovému objektivu vévodí široký ostřící kroužek a manuální volič clonového čísla s rozsahem 2 až 16 odstupňovaným po 1/3 EV a pozicí A pro automatickou volbu clony z těla. Už z vlastní váhy je poznat, že objektiv není žádný plasťák a na dotek je ten pocit ještě silnější. Vše je perfektně slícované a pohyblivé části mají příjemně tuhý chod. Pod povrchem je ukryto 7 těsnění, která spolu s vnitřní konstrukcí objektivu přináší zvýšenou odolnost proti povětrnostním vlivům jako je voda či prach.

fujinonxf90mmf2-3

Clona má 7 lamel. Nejkratší zaostřovací vzdálenost je 60 cm, což v kombinaci s nízkou clonou přináší nekonečné možnosti jak si hrát. Uvnitř je 11 čoček (3 jsou z ED skla) složených v osmi skupinách a ten, kdo tuto kombinaci propočítal by si měl gratulovat. O tom ale více v další části.

Hodně jsem ocenil, že filtrový závit má průměr 62 milimetrů. Stejný průměr mají i mé další Fujinony 23 a 56 mm. Dobře se tak sdílí polarizační filtr nebo redukce na LEE filtry.

V balení je ještě široká plastová sluneční clona se kterou délka objektu naroste z 10,5 na 16 cm.

fujinonxf90mmf2-1

Je vidět, že si Fuji na svých top objektivech dává hodně záležet a vždy, když je vezmu do ruky, je to příjemný zážitek.

Geniální výstup

K čemu by mi ale byl fajn pocit, když by to, co vidím na papíře nebo monitoru, vedlo k opačnému výsledku. To ale není rozhodně případ Fujinonu XF90mm.

Už z prvních testovacích snímků mi bylo jasné, že v ruce držím opravdové dělo. Od nejnižší clony kreslí krásně ostře v celé ploše snímku což v kombinaci s příjemným bokehem sedmilamelové clony tvoří ideální kreativní kombinaci.

Tady je třeba ukázka 100% výřezu na nejnižší clonu 2.

fujinonxf90mmf2-4

Krajinářská fotografie není úplně typický žánr pro tento typ objektivu. 90tka je spíše portrétní objektiv, ale skoro v každé krajině najdu motiv, kde se můžu s tímto ohniskem skvěle vyřádit. No a jsou i místa, jako třeba Toskánsko nebo Pálava, kde by mě jeho absence dost mrzela.

Pálava

S Fujinonem XF90mm se ale můžu směle pustit i za hranice naší planety. Skvělá kresba objektivu od nejnižší clony z něj dělá výborný nástroj pro astrofotografii. Stačí si na temné obloze poseté tisíci hvězd vybrat to správné místo a pak nechat fotony dělat svou práci. Jako třeba když jsem si vybral okolí jasné hvězdy Deneb v souhvězdí Labutě. Stačila necelá minuta expozice, abych pak na displeji viděl, že mám povedený záběr této nádherné části letní oblohy.

Labutí mlhoviny

Drobná komplikace

Pohyblivý vynález s názvem Quad Linear Motor přináší nejenom rychlostní výhody, ale v kombinaci s X-Pro1 i drobnou komplikaci - jak je to u jiných Fujinek jsem nemohl otestovat. Pokud se totiž během focení přepnu do módu prohlížení fotografií, tak se vypne přísun proudu do objektivu a pohyblivý člen je rázem volný. Při běžném focení to až tak nevadí, ale když jsem fotil hvězdy, tak zpětný náraz nikdy moc nepotěší a ještě to má jeden nepříjemný efekt, že né vždy se povede členu vrátit přesně na místo manuálního zaostření a tak je nutné před pořízením dalšího snímku překontrolovat, jestli jsou hvězdy správně zaostřené.

Pálavské obzory

Co závěrem?

I přes počáteční šok jsem si objektiv Fujinon XF90mm F2 R LM WR zamiloval a je pevnou součástí mé Domke fotobrašny.

Šumava u Kašperských Hor

Všechny fotografie byly pořízeny fotoaparátem Fuji X-Pro1 v kombinaci s objektivem Fujinon XF90mm F2 R LM WR.

Publikováno

Komentáře

  • Dáša F.

    Díky za postřehy. Určitě mi to v budoucnu ušetří těch "pár šedivých vlasů". A kreslí skutečně fantasticky!
    1
  • Jiří Suda

    ta kresba je skvostná
    2

4104